Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Köp över 99 kr

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Du väljer frakt - Vi har alla alternativ

Vitamin B: B för bäst

Vitamin B: B för bäst

Dessa livsnödvändiga vitaminer med så många namn tillhör alla familjen B-vitamin. De är kraftfulla och påverkar hela våra kroppar från hår till tå(naglar). Förutom att de tillhör familjen B-vitamin har de alla gemensamt att de främst finns i animaliska produkter, äter du lite eller inga sådana livsmedel är det alltså bra att komplettera kosten med ett kosttillskott. Överlag är det viktigt att äta en varierad kost med mycket grönt, minst 500 gram per dag, för att säkerställa att du får i dig alla vitaminer och mineraler du behöver. 

Tiamin (förr: vitamin B1)

Tiamin spelar en viktig roll för vår ämnesomsättning av protein och kolhydrater. Att ha brist på tiamin är inte så vanligt i Sverige utan ses då främst hos människor med ett stort intag av alkohol, bristen kan i värsta fall leda till hjärtsjukdomen beriberi.
I kosten hittar vi tiamin bland annat i inälvsmat, frukostflingor, fläskkött och bröd. 

Riboflavin (förr: vitamin B2)

Riboflavin hjälper kroppen att bryta ner protein, fett och kolhydrater. Brist på riboflavin är inte så vanligt men kan visas i form av förändringar i hud och slemhinnor. 
Riboflavin hittar du främst i animaliska produkter som inälvsmat och mjölk. Det finns även i baljväxter, gröna bladgrönsaker och i vitaminberikade växtbaserade produkter. 

Niacin (förr: vitamin B3)

Niacin har en bidragande roll i omsättningen av kolhydrater, protein och fett i kroppen. Brist på niacin är inte vanligt i Sverige utan ses mer i länder där kosten främst består av majsprodukter. Vid brist kan man få sjukdomen pellagra som är en sjukdom som påverkar huden, matsmältningen och kan ge mentala förändringar. 
Niacin finns främst i animaliska produkter som kött, fisk och kyckling. Jordnötter, hårt bröd och spannmål är växtbaserade livsmedel som har höga halter niacin. 

Pantotensyra (förr: vitamin B5)

Pantotensyra hjälper kroppen med omsättningen av kolhydrater och fett. Jämfört med övriga vitaminer och mineraler finns det inga rapporterade fall av brist på pantotensyra. 
Pantotensyra har fått sitt namn efter pantos, det grekiska ordet för “överallt” vilket stämmer bra in på pantotensyra. Några exempel på livsmedel med pantotensyra är kött och baljväxter.

Pyridoxin (även kallad: vitamin B6)

Pyridoxin bibehåller nervernas normala funktion och är nödvändigt för omsättningen av protein i kroppen. Likt pantotensyra finns pyridoxin i det mesta vi äter vilket gör att brist är ovanligt. Symptomerna på brist är anemi, hudförändringar runt näsa, ögon och mun samt kramper. 
Pyridoxin finns med högst halter i animaliska livsmedel som kött, fisk och mejeriprodukter. Potatis, spannmål, bröd och bär innehåller även de en del pyridoxin med. 

Biotin (förr: vitamin B7)

Biotin stödjer kroppens fettsyraomsättnig och då biotin finns i de flesta livsmedel är brist ovanligt. 
Äggula, lever och havregryn är några exempel på livsmedel med ett högt innehåll av biotin. 

Folat (förr: vitamin B9)

Folat stödjer kroppen i att tillverka nya röda blodkroppar och celler. Om behovet för cellbildning ökar, exempelvis om man blir gravid, ökar även behovet av folat. Det kan vara lätt att blanda ihop folat och folsyra men det är i grunden samma sak. Folat är namnet på B-vitaminen som vi finner naturligt i vår kost och folsyra är den konstgjorda variationen av samma B-vitamin som vi kan få via kosttillskott. Brist på folat kan leda till anemi, blodbrist. 
Folat finns i livsmedel som lever, mörkgröna bladgrönsaker, kål, bönor, linser och ett flertal andra grönsaker. Även en del fullkornsprodukter, yoghurt och filmjölk har en del folat i sig. För att säkerställa att man fyller sitt behov av folat  bör man äta 500 gram av grönsaker och frukt varje dag. 

Kobalamin (även kallad: vitamin B12)

Kobalamin behövs för ett normalt fungerande nervsystem, bildning av blodkroppar och för cellernas ämnesomsättning. Brist på kobalamin är vanligast i två grupper: äldre och människor som äter veganskt eller vegetariskt. Med åldern minskar upptaget av kobalamin vilket gör att äldre har en ökad risk för att drabbas. Veganer och vegetarianer kan lätt drabbas av brist på kobalamin då de livsmedel med högt innehåll av detta är animaliska. Brist på kobalamin kan ge anemi och neurologiska symptom. 
De bästa källorna till kobalamin är animaliska, fisk, skaldjur, kött, ägg, mjölk och lever är några av de livsmedel med högt innehåll. Kobalamin finns även vegetabiliska livsmedel men det är inaktiva former av vitaminen som våra kroppar inte kan ta upp. 

B-vitaminerna är livsnödvändiga för oss och det är därför väsentligt att man säkerställer att kroppens behov blir tillgodosett. Har du en ensidig kost utan ett brett intag av grönsaker eller om du väljer att inte äta animaliska produkter kan ett kosttillskott vara ett säkert sätt att se till att du får det din kropp behöver. Februari 27, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.