Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj
Strandnypon: Förbättrad rörlighet och minskad smärta

Strandnypon: Förbättrad rörlighet och minskad smärta

Att vilja ta hand om sina leder borde vara en prioritet för oss alla och tillhör du 1 av 4 svenskar, över 45, som lider av artros är det extra viktigt. Både artros och reumatoid artrit (RA) är inflammatoriska ledsjukdomar som påverkar livskvaliteten hos de som har det. Många tar medicin i form av smärtstillande och även i kraftigare behandlingar som kortisoninjektioner.
Strandnypon tillhör familjen nypon, skenfrukter som växer på nyponbuskar (rosa-arterna). Förutom för nyponsoppa och kliande hyss har just strandnypon (Rosa canina L.) visat sig vara bra för vår ledhälsa. Detta tros bero på att strandnypon innehåller en specifik galactolipid, en sockerart som har en antiinflammatorisk effekt och som även är bra för kollagenet. 

Det finns ett flertal studier på strandnypon, dess antiinflammatoriska egenskaper och inflammatoriska ledsjukdomar som RA. I en dansk-tysk studie med 89 deltagare som alla led av RA (90% av dessa var kvinnor och genomsnittsåldern var 56 år) fann man att deltagarna som kompletterade sin vanliga behandling med nyponpulver hade en högre livskvalite, bättre rörlighet och mindre smärta. I en metaanalys där forskarna kollade på tre tidigare mindre studier med deltagare som led av osteoartrit fann man att deltagarna som fick nyponpulver upplevde mindre smärta än de som fick placebo. Även i en dansk studie från 2015 så såg man hur deltagare med knärelaterade mobilitetsbegränsingar fick bättre rörlighet och funktion tack vare nypon.

Förutom galactolipid innehåller strandnypon även nyttiga flavonoider och vitaminer, det finns helt enkelt många anledningar till att inta strandnypon. Om du väljer att testa strandnypon rekommenderar vi att ge det minst en månad innan du utvärderar dess effekt, gärna tre. När du väljer ditt kosttillskott se till att nyponet är Rosa canina L.
Var rädd om dig och dina leder.

 

 

Referens:
https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2007/06/25/strandnypon-kan-lindra-reumatisk-smarta/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1063458408000654
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26234471April 22, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.