Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Köp över 99 kr

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Du väljer frakt - Vi har alla alternativ

Lykopen och prostatan | Artikel från Topformula

Lykopen och prostatan

Lykopen och prostatan

Lykopen är en så kallad karotenoid, ett organiskt fettlösligt ämne som finns i plantor och växter. I kroppen kan vissa karotenoider omvandlas till vitamin A. Karotenoider som betakaroten och lykopen har vi även naturligt i kroppen. Lykopen finns i våra kroppar främst i blodplasman. I mat- och växtväg hittar du störst mängd lykopen i tomater. Även granatäpplen, vattenmelon, aprikoser och röd paprika innehåller ämnet. 

Kan minska risken för prostatacancer

Cancersjukdomar omfattar en onormal celldelning som tyvärr kan drabba oss alla. En hälsosam livsstil kan minska vår risk, men det handlar även om otur, genetik och miljö. Då det är en av de stora folksjukdomarna som årligen drabbar alldeles för många människor så finns det ett stort intresse att hitta sätt att minska risken att drabbas. 
Lykopen har i studier främst visat sig kunna minska risken för prostatacancer, den vanligaste cancerformen i Sverige. Hälften av männen som drabbas är 70 år plus, ytterst få är under 40. Att minska risken för prostatacancer är att förbättra livskvaliteten för främst äldre män. I en 23 årig studie där man kollade på 46000 män fann man att män som konsumerade minst två portioner lykopenrik tomatsås per vecka var 30% mindre benägna att utveckla prostatacancer än de som åt mindre än en portion tomatsås per månad.
Dock, i en annan metaanalys där man kollade på 26 studier fann man mer måttliga resultat. Forskare kopplade höga lykopen intag till 9% lägre sannolikhet för att utveckla prostatacancer. 

Precis som så ofta behövs mer forskning på ämnet. Men att äta en kost med grönsaker och frukter rika på lykopen kommer åtminstone inte påverka din hälsa negativt. Ett kosttillskott med lykopen kan vara ett annat sätt att ge din kropp lite extra omtanke, se bara till att du följer instruktionerna på tillskottet. 
Referens:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26817504/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26287411/Juni 26, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.