Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Köp över 99 kr

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Du väljer frakt - Vi har alla alternativ

Lutein och zeaxantin: Skyddar din syn | Artikel från Topformula

Lutein och zeaxantin: Skyddar din syn

Lutein och zeaxantin: Skyddar din syn

Lutein tillhör familjen karotenoider, fettlösliga näringsämnen och färgämnen som har antioxiderande egenskaper. Just lutein, och dess släkting zeaxantin, finns främst i ögonen hos människor och vissa djur. I ögat finns en del som kallas “gula fläcken”, detta är en oumbärlig del av ögat som ser till att vi ser detaljer och har en bra synskärpa. Utan denna skulle du inte kunna läsa den här texten, kunnat se detaljer eller känt igen ansikten, allting hade varit suddigt. Det huvudsakliga pigmentet i den gula fläcken är lutein och zeaxantin. Ämnena finns även i själva linsen i ögat. Därför är det inte konstigt att det har forskats på huruvida lutein och zeaxantin kan skydda eller på något annat sätt påverka vår syn positivt. 

Skyddar från fria radikaler och åldersförändringar

Lutein och zeaxantin har framförallt två positiva effekter för våra ögon. De filtrerar/skyddar mot synligt högenergiljus och skonar ögat från skadliga reaktiva syreföreningar (fria radikaler). Forskning har visat att intag av ämnena minskar risken för grå starr och åldersförändringar i den gula fläcken (våt och torr AMD), detta är den vanligaste orsaken till blindhet hos äldre. Även hos de med redan konstaterad AMD, och andra okulära sjukdomar, kan lutein hjälpa till en förbättrad syn.

Lutein och zeaxantin hittar du i färgstarka grönsaker som grönkål, blåbär och paprika. De finns även i kosttillskott om du av olika anledningar föredrar det. Att ta hand om sin syn borde vi alla försöka göra, oavsett ålder. 

 Referens:
https://www.mdpi.com/2072-6643/5/4/1169
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0738081X08000126
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15068825

Juni 10, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.