Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Köp över 99 kr

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Du väljer frakt - Vi har alla alternativ

Vad är Protein? Kroppens byggstenar | Artikel från Topformula

Protein, kroppens byggstenar

Protein, kroppens byggstenar

Protein kallas ofta för “kroppens byggstenar” och är ett näringsämne som finns i de flesta livsmedel. Det har en mängd viktiga funktioner där de kändaste är att bibehålla och öka muskelmassa. Men protein är även viktigt för vår benstomme, våra hormoner, celler och enzymer. 

Låt oss gå igenom vad protein är, vad det är viktigt för och för den intresserade, om kosttillskott med protein. 

Om protein

Protein är ett näringsämne som är uppbyggt av cirka 20 aminosyror. Av dessa 20 aminosyror är 9 stycken essentiella för oss människor, våra kroppar kan alltså inte tillverka dem själva utan vi behöver få i oss dessa via vår kost. Beroende på vilka aminosyror och mängden av dessa som sitter ihop får proteinet olika kvaliteter och egenskaper. 

I animaliska proteiner, så som ägg, mjölkprodukter och kött, finns alla essentiella aminosyror. Det kallas att proteinet är högvärdigt. I vegetabiliska protein som sädesslag och baljväxter finns essentiella aminosyror, men inte alla i ett enda livsmedel. Det gör att man som vegetarian eller vegan behöver kombinera flera råvaror för att få alla de essentiella aminosyrorna. Men, det finns ett undantag. Sojaprotein är ett högvärdigt vegetabiliskt protein.

Protein har en mängd viktiga funktioner, det ingår trots allt i kroppens alla vävnadsceller. Förutom i vår vävnad finns protein även i våra hormoner, enzymer och även i delar av immunförsvaret. Protein behövs kort sagt för mer än bara muskelbildning, även om det också behövs i det ändamålet. Vid ett lågt energiintag, när vi äter lite, kan protein även användas för att ge energi.

Olika typer av proteintillskott

Om du av olika anledningar vill öka ditt proteinintag kan kosttillskott vara en smidig lösning. Självklart kan du även öka ditt intag av protein genom att äta mer proteinrika livsmedel. 
Det finns ett antal olika sorter av proteintillskott, proteinpulver, några av dessa är:

Vassle/Whey 
Vassleprotein, ett proteinpulver baserat på mjölk, är ett billigt och bra proteintillskott. Det tas snabbt upp i kroppen och är därav vanligt att användas efter träning för att fylla på med protein. Ett annat användningsområde är som ett proteinrikt mellanmål. Vassleprotein finns i en mängd olika smaker så att det finns något för alla. 

Kasein 
Kasein är likt vassle baserat på mjölk men innehåller en annan del av mjölkproteinet. Jämfört med vassle är det mer komplext och tar därmed längre tid för kroppen att bryta ner. Detta leder till att proteinet i kasein har en långsammare upptagningsförmåga vilket gör att många tar det på kvällen.

Trefasprotein 
Trefasprotein innehåller som det låter tre olika typer av protein. Den vanligaste kombinationen är vassle, kasein och äggprotein. Syftet med den här blandningen är att kombinera proteiner som har olika lång tid upptagningsförmåga för att på så sätt optimera proteinintaget. 

Låter ett proteintillskott som något för dig? Då kan vi rekommendera vår serie Topformula Sport som har proteinrika produkter som vassle, proteinbars och trefasprotein. Du hittar dem här.Februari 23, 2021
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.