Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Köp över 99 kr

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Du väljer frakt - Vi har alla alternativ

ALA kosttillskott : För viktminskning & diabetes | Topformula

ALA: För viktminskning och mot diabetes

ALA: För viktminskning och mot diabetes

ALA står för alpha-lipoic-acid, på svenska alfa-liponsyra. Detta är ett organiskt ämne som finns i alla våra celler i kroppen. Den tillverkas i våra mitokondrier, cellernas kraftverk, där den hjälper enzymer att omvandla näring till energi. ALA tros har en antioxiderande effekt. 
Våra kroppar producerar bara en liten mängd ALA. Det finns i större mängder i livsmedel som kött och inälvsmat. I mindre mängder kan du även hitta det i växtbaserade livsmedel som brysselkål, broccoli och spenat. 

Kan bidra till viktminskning

Det som först och främst har gett ALA uppmärksamhet är dess eventuella effekt på viktminskning. I en analys av 12 studier fann man att de deltagare som fått ALA  tappade i genomsnitt 1,27 kilo mer än de som fick placebo, under en genomsnittlig tid på 23 veckor. De som fick ALA såg även en minskning av sitt BMI  jämfört med placebo gruppen. 
Det är omdebatterat om hur väl ALA kan funka för viktminsking men slutsaten landar nog i att ALA kan ha en liten effekt på vikten, mer för vissa och mindre för andra. 

Kan hjälpa mot diabetes

Även om viktminskning inte kan garanteras finns det mer lovande forskning när det gäller diabetes och ALA. ALA kan först och främst minska negativa komplikationer av diabetes. Det minskar risken för nervskador och diabetisk retinopati (ögonskada) som annars kan uppstå vid okontrollerad diabetes. ALA har i djurstudier sänkt blodsockernivån med upp till 64%. I studier på människor verkar det minska insulinresistensen.  

 

Mer forskning behövs på ALA och dess effekt på vikt och diabetes. För dig som tycker det verkar värt att testa ber vi dig att följa det rekommenderade dagliga intaget.  ALA ses inte som en enskild behandling vid diabetes. Om du har diabetes och vill testa ALA rekommenderas du prata med din läkare först. Främst så att det inte påverkar dina eventuella mediciner.  

Referens:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28295905/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9252495/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8690147/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17272797/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25381809/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006291X18315365Augusti 11, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.