Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Gäller alla ordrar

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Beställ innan 14 - Skickas samma vardag

Äppelcidervinäger: För blodsockrets skull

Äppelcidervinäger: För blodsockrets skull

Under 70 och 80-talet var det trendigt att ta en shot av äppelcidervinäger innan maten, detta skulle minska aptiten och därmed leda till viktnedgång. Även idag förespråkar många att äppelcidervinäger funkar för att minska sötsuget, vilket i sin tur kan leda till viktminskning. Frågan är, är det sant eller är det ett husmorsknep vi inte borde ta så seriöst? 

Kan sänka blodsockret

Vad vi vet idag är att en av de främsta fördelarna med äppelcidervinäger och vinäger i allmänhet är dess effekt på vårt blodsocker. Flera studier har visat att vinäger bland annat kan sänka blodsockernivån efter en måltid. Detta är speciellt viktigt för personer som har exempelvis diabetes. Vinäger och äppelcidervinäger har även visat sig ha effekt på människor utan underliggande sjukdomar. I en liten studie med fem friska deltagare fick dessa äta 50 gram vitt bröd efter att ha antingen intagit olivolja eller olivolja med vinäger innan. Efter att ha intagit vinägerblandningen och därefter det blodsockerhöjande vita brödet, minskade höjningen av blodsockret med 31,4%. Vinägern höll alltså ner höjningen av blodsockret. 

Kan fungera för viktminskning

Blodsockersänkande är ju fantastiskt bra, men hur är det med vikten? I en studie lät man 175 personer med fetma inta äppelcidervinäger dagligen i tre månader. Deltagarna var mellan 25-60 år gamla och tog inte mediciner för några åkommor. Innan studien mätte man bland annat deras vikt, BMI, kroppsfett och midjemått. De 175 personerna delades upp i tre grupper där en grupp fick en placebo dryck, en grupp en dryck med en matsked äppelcidervinäger och en grupp en dryck med två matskedar äppelcidervinäger. Efter tre månader kunde man hos de två grupperna som fått äppelcidervinäger se en minskning av BMI, midjemått, kroppsfett och vikt. Med det sagt pågick den här studien bara i tre månader. 

 

Det behövs självklart mer forskning men om du vill testa det och inte tycker om tanken att inta syrlig vinäger så finns det som tur äppelcidervinäger i form av kosttillskott. På så sätt får du effekten utan att du behöver genomlida smaken, om du då inte gillar vinäger. Väljer du att dricka det rekommenderar vi att du blandar ut det med vatten och att börja med små doser, för magens skull.   

Referens:
https://care.diabetesjournals.org/content/27/1/281.long
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28292654
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7796781
https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1271/bbb.90231Maj 15, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.