Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj
Havtorn: Superfood för torra slemhinnor

Havtorn: Superfood för torra slemhinnor

Om du befinner dig längs Sveriges kustlinje under sensommaren och ser låga buskar med gyllene bär är det havtorn du har hittat. Dessa söta bär kan lätt tas för givet men deras näringsinnehåll är minst sagt imponerande. Mängden varierar mellan de olika sorterna av havtorn men de innehåller bland annat (per 100 gram) sex gånger mer vitamin C än apelsiner. De orangea bären innehåller även en mängd fleromättade fettsyror, något vi kanske inte förväntar oss att hitta i bär. Dessa är omega-3, -6, -7 och -9 och de är alla väldigt viktiga fettsyror, omega 3 och 6 kan våra kroppar inte ens tillverka själv. Havtorn är helt klart en “superfood” att räkna med. 

Kan minska postmenopausala symtom

Att gå igenom klimakteriet kan ge en rejäl blandning av symptom. Det påverkar allt från svettningar, humör och som om inte det vore nog kan man under den senare delen, den postmenopausala, drabbas av vaginal atrofi. Detta kan även ske efter förlossningar och innebär att slemhinnorna i vaginan blir torra och sköra. Det kan göra ont, klia och bränna, det helt enkelt inte så bekvämt. För att få bukt med det här finns en mängd olika behandlingar och krämer, både med och utan östrogen.
Med tanke på alla de vitaminer (exempelvis vitamin A) som finns i havtorn samt de fleromättade fettsyrorna gjordes en undersökning på om havtorn kunde hjälpa vid vaginal torrhet för postmenopausala kvinnor. I en studie från 2014 lät man kvinnor, alla med vaginal atrofi, under tre månader antigen få tre kapslar två gånger dagligen med havtornsolja eller placebo. Efter dessa tre månader fann man att kvinnorna som fått havtornsolja hade en bättre vaginal hälsa jämfört med placebo gruppen. Forskarnas slutsats var att mer forskning behövs men att havtornsolja kan vara ett potentiellt alternativ för kvinnor som lider av vaginal atrofi, speciellt för dem som inte kan behandlas med östrogen.  

Kan minska torrhet i ögonen

Precis som slemhinnorna i vaginan kan bli torra kan även våra ögon. Att lida av ögontorrhet är vanligt och kan drabba oss alla. Det sker speciellt under de kalla årstiderna och kan påverka vår livskvalite kraftigt. Baserat på havtorns innehåll utfördes en studie på ögontorrhet och havtornsolja på 86 personer i åldrarna 20 till 75, både män och kvinnor. Deltagarna hade alla problem med torra ögon och de fick därav ta två kapslar två gånger dagligen med antingen havtornsolja eller placebo. Studien pågick under tre månader under hösten/vintern. Slutsatsen av studien var att gruppen som fick havtornsolja upplevde en minskning av sina symptom på ögontorrhet under kalla tider jämfört med placebo gruppen. 

Havtorn har en lång traditionell användning och även om det behövs mer studier kan det vara värt att testa om du upplever torrhet i exempelvis dina ögon. Havtorn finns bland annat att köpa som kosttillskott i form av kapslar.
Ta hand om dig, inifrån och ut. 
Referens:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25104582
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20554904Maj 18, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.