Fiskolja är ett av de vanligaste kosttillskotten, troligtvis för att vi alla någon gång i vårt liv fått höra hur nyttigt fisk är för oss. Fisk är rikt på omega-3 fettsyrorna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra), dessa har bevisats vara viktiga för hjärtat, hjärnan och ögonen.
Att äta fet fisk flera gånger i veckan är dock inte alltid ett alternativ för oss alla. Det är här fiskoljans popularitet kommer in i bilden. Kosttillskott med fiskolja, oavsett om de är flytande, i kapsel eller i tuggtablett, är ett smidigt och billigt sätt att öka sitt intag av omega-3 fettsyror.
Det finns väldigt mycket forskning på EPA och DHAs viktiga effekt på ögon, hjärta och hjärna (så länge man uppnår en viss mängd, 250 milligram för att vara exakt). Men, det finns även ytterligare forskning som har hittat fler intressanta hälsofördelar av fiskolja och omega-3.
Kan minska symptomen av depression
Unga, gamla, män och kvinnor, depression är något vi alla kan drabbas av. Det är en folksjukdom som blir allt vanligare. Symptomen kännetecknas av nedstämdhet, avsaknad av lust att göra saker du innan fann givande, orkeslöshet m.m. Det är en stor skillnad mellan att känna sig nedstämd och att vara deprimerad vilket gör att depression är ett begrepp vi inte bör slänga med eller urvattna.
I en studie ingick unga människor, främst kvinnor, som hade ett värde 10 eller övre på BDI*. Deltagarna fick antingen placebo eller omega-fettsyror under 21 dagar. Efter 21 dagar mötte inte 67% av de som fått omega-3 kraven i BDi testet för att räknas som depressiva, för placebogruppen var samma siffra 20%.
*BDI är ett bedömningsinstrument i form av ett självskattningstest som mäter grad av depressivitet. En totalpoäng på 0-13 är minimal, 14-19 är lindrig, 20-28 är måttlig och allt över 29 är svår.
Kan minska risken för astma hos barn
Astma är en sjukdom som påverkar andningen, de kan bli svårt att andas och man kan även drabbas av hosta. Både vuxna och barn kan drabbas. Hos barn brukar man säga att det finns två sorters astma, förkylningsastma som blossar upp vid infektioner och som ofta växer bort med åldern. Den andra typen av astma, “vanlig astma”, beror på en inflammation i luftrören, ofta kopplad till allergi. Astmabesvär kan därmed uppstå när man utsätts för det man är allergisk för, men det kan även uppkomma vid förkylningar och vid fysisk ansträngning.
Om vi fokuserar på “vanlig astma” har en del studier sett mindre symptom hos barn med astma vid ett intag av fisk eller omega-3 fettsyror. En annan intressant metaanalys som studerade ett flertal tidigare studier med sammanlagt 99 000 deltagare fann att mammans intag av omega-3 eller fisk minskade risken för astma hos barnen.
Risken för allergi hos spädbarn kan, enligt en studie med 83 gravida kvinnor, även det minska tack vare att mamman intar omega-3 fettsyror.
Kan påverka kroppssammansättningen hos människor med fetma
Fetma är definierat av att ha ett BMI högre än 30%, vilket globalt innebär att cirka 39% av alla vuxna är överviktiga och 13% lider av fetma. Siffrorna varierar väldigt mycket mellan länderna, i exempelvis Sverige är siffrorna 36% övervikt och 16% fetma hos den vuxna befolkningen. Fetma och övervikt, speciellt fetma, kommer med en ökad risk för en mängd hälsoskadliga effekter. Hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och högt blodtryck är alla sjukdomar som har större risk att drabba en vid hög vikt.
Vi bör hålla koll på vår vikt och midjemått för vår hälsas skull. Framförallt är det fettet som lägger sig på magen och runt de inre organen som vi bör vara extra försiktiga med. Här kan fiskolja ha en intressant effekt. I en metaanalys av ett antal studier kollade man på människor som led av fetma som i en del studier endast fått fiskolja och i andra även förändrat sin livsstil samt då intagit fiskolja. Det man fann var att vikten inte var nämnvärt påverkad, men, man fann att kroppssammansättningen hade förändrats. Hos dem som kombinerade fiskolja och livsstilsförändringar minskade midjemåttet. Men hos båda grupperna, även dem som inte ändrade på sin livsstil utan endast tog fiskolja, kunde man se förändringar i midja-höft-kvoten* vilket troligen innebär mindre bukfett.
*Midja-höft-kvot är ett kroppsmått som används vid en fysiologisk undersökning för att ge en uppfattning om bukfetma. Den smalaste delen av magen, midjan, mäts samt den bredast, över stussen. Så omkretsen på midjan delas med omkretsen av höften, ett mått under 0,7 för kvinnor och 0,9 för män har visat sig vara korrelerat till fertilitet och allmän hälsa.
Kan minska inflammation
Inflammation är i grunden en bra mekanism som immunsystemet använder för att slå bort infektioner och bakterier. Ibland blir det dock fel, en långvarig/kronisk inflammation är associerat med allvarliga sjukdomar, såsom diabetes, depression, ledgångsreumatism och hjärtsjukdom. Genom att minska nivån av inflammation i kroppen kan symptomen av dessa sjukdomar bli bättre.
Fiskolja har visat sig kunna vara antiinflammatorisk, alltså kan det minska inflammation. Hos människor med ledgångsreumatism, en inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta och stelhet, har man sett bra effekt av omega 3. I en studie fann man att efter att ha intagit fiskolja i tre månader minskade stelheten på morgonen och ömheten i lederna hos personer med diagnosen. I en annan metaanalys fann forskarna liknande resultat. Efter tre till fyra månaders intag av fiskolja rapporterade deltagarna bland annat om minskad smärtintensitet och minskad stelhet på morgonen.
Det behövs mer forskning för att undersöka dessa hälsofördelar ytterligare. Studierna som nämns ovan är inte tillräckligt för att man ska kunna garantera dessa effekter av fiskolja och omega-3. Lider du av depression, ledgångsreumatism eller av något annat bör du först och främst prata med din läkare.
Vad vi vet är att fettsyrorna i fiskolja och fisk är viktiga för hjärnan, hjärtat och ögonen. Bara det borde vara anledning nog till att äta lax med citronsås ikväll.
Är du inte intresserad av att äta fisk kan du hitta våra omega-3 kapslar här.
Referens
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178115003844
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3827145/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3827145/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091674903022711
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/tolkad-rapportering/folkhalsans-utveckling/resultat/halsa/overvikt-och-fetma/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4646500/#pone.0142652.ref016
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16841861/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7490601/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17335973/