Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Köp över 99 kr

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Du väljer frakt - Vi har alla alternativ

L-arginin: För ett bättre blodflöde | Artikel från Topformula

L-arginin: För ett bättre blodflöde

L-arginin: För ett bättre blodflöde

Kväveoxid har vi nämnt tidigare i artikeln om rödbeta (läs här). Men för att ta det igen gör kväveoxid att den glatta muskelaturen runt blodkärlen slappnar av vilket leder till ett bättre blodflöde. Vi har en naturlig produktion av kväveoxid i kroppen, denna blir dock sämre med åren, speciellt då plack sätter igen våra artärer och hindrar blodflödet. Förutom nitrat som vi tidigare nämnt omvandlas även L-arginin till kväveoxid i kroppen. Så genom att inta L-arginin, en aminosyra som finns i kosttillskott och i en mängd livsmedel, kan vi förbättra blodflödet i kroppens alla delar. 

Förbättrad funktion

L-arginin har i studier visat sig kunna sänka blodtrycket, både det systoliska och det diastoliska, detta har bland annat tagits upp i en metastudie från Suzhou, Kina. Detta sker genom att L-arginin som omvandlas till kväveoxid gör det lättare för blodet att flöda genom kroppen och därmed behöver inte hjärtat arbeta lika hårt för att få runt det genom kroppens alla delar. Det är därav inte konstigt att det finns teorier om att L-arginin kan ha en god effekt på könsorganen, exempelvis förbättra förmågan till erektion. För att förklara hur det går till så enkelt som möjligt: Genom att den glatta muskelaturen är avslappnad kan blodkärlen expandera vilket ger ett bättre blodflöde.
Det finns inte så många studier på L-arginin och erektion, desto fler finns det på dess effekt på blodtrycket. Men en från 1999 fann att L-arginin inte var bättre än placebo för män med ED (erektil dysfunktion/impotens) medans en studie från 2003 fann att L-arginin med pycnogenol (extrakt av strandtall) gav tydliga förbättringar i sexuell funktion hos män med ED. Studien från 2003 fann inte bara en förbättring av sexuell funktion, den fann även att det de två tillskotten inte hade några sidoeffekter som exempelvis medicinska preparat kan ha. I en metaanalys från Sydkorea där man kollade på resultatet av flera olika studier på L-arginin fann man L-arginin kan rekommenderas för män med mild till måttlig ED.  

Det finns alltså tecken på att L-arginin kan vara bra för mild och även eventuellt måttlig ED, med det sagt behövs det mer studier. Det bästa är nog att helt enkelt testa och se vad som funkar för dig. Oavsett har L-arginin ingen negativ effekt på kroppen utan är bra för ditt blodtryck.   

  

 

Referens:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22137067
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10743698
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12851125
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30770070April 1, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.