Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Gäller alla ordrar

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Beställ innan 14 - Skickas samma vardag

Vitamin D: Kan minska risken för luftvägsinfektioner

Vitamin D: Kan minska risken för luftvägsinfektioner

Våren börjar göra sin entre och solens strålar har äntligen börjat värma upp kropp och själ. Även om vi har bättre möjligheter att ta upp vitamin D än under vintern har vi inte byggt upp vårt lager i kroppen än. Det är därför fortfarande lämpligt att tillsätta vitamin D, i lagom mängd, till sin kost. Speciellt om du vill hålla dig frisk. Vitamin D bidrar nämligen till immunsystemets normala funktion och har visat sig ha en effekt på mykobakteriella infektioner, luftvägsinfektioner och astma.
(För att läsa mer allmän information om vitamin D, klicka här)

Minskad risk för luftvägsinfektioner och försämring av lungsjukdomar 

Det har sen tidigare fastslagits att brist på D-vitamin ökar risken för infektioner och att vitamin D kan sätta igång immunförsvaret. Men, har det någon speciell effekt på just luftvägsinfektioner och lungsjukdomar? I en metaanalys, en vetenskaplig analys av ett flertal olika studiers resultat, från 2015 fann man att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. De som fick störst effekt av ett regelbundet intag av vitamin D var de deltagare som hade störst brist från början, deras risk för luftvägsinfektioner minskade med hela 70%(!). I en annan studie, denna från 2012, undersökte man om vitamin D kunde mildra symptomen på luftvägsinfektioner hos infektionskänsliga personer (personer med ett lågt immunförsvar av olika anledningar). De 140 deltagarna i studien var alla känsliga för infektioner och hade börjat visa symptom på en luftvägsinfektion. De delades upp i två grupper där den ena fick placebo och den andra gruppen rätt höga doser vitamin D. Deltagarna fick under ett år föra dagbok över sina symptom. Resultatet var en halvering av användandet av antibiotika och en fjärdedels minskning av symtom på luftvägsinfektion.    
Den grupp som påverkas mest av luftvägsinfektioner är äldre. Lungsjukdomen KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) är en av flera lungsjukdomar som blir värre vid infektioner och som är väldigt ovanlig att drabbas av om man är under 40. Det har visat sig brist på D-vitamin är vanligare hos KOL patienter och att det finns ett samband mellan lägre nivåer av vitamin D och en försämring av sjukdomen. Det finns även liknande samband mellan vitamin D brist och en försämring av ens astma. 

Precis som i så mycket behövs det mer studier och om du är frisk och inte har brist på vitamin D är det oklart huruvida det faktiskt skyddar från luftvägsinfektioner. Vad vi dock kan dra som slutsats är att flera lungsjukdomar och infektioner i lungorna påverkas av vårt intag av vitamin D.
Det är speciellt viktigt för dig som är äldre att få i dig vitamin D då hudens förmåga att tillverka vitamin D blir sämre med åldern. Men det är även viktigt för dig som inte är ute så mycket eller bär täckande kläder att säkerställa ditt vitamin D intag. Överlag är ett vitamin D tillskott bra att ta, åtminstone fram till sommaren när vi förhoppningsvis spenderar många timmar utomhus i solstolen.
Följ instruktionerna på ditt kosttillskott om vilken dos du bör ta, vitamin D kan vara giftigt om det tas i för stora doser. Så var aktsam och ta hand om dig. 

 

 

Referens:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3559187/
https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583
https://www.vetenskaphalsa.se/d-vitamin-kan-starka-skyddet-mot-luftvagsinfektioner/
https://nyheter.ki.se/infektionskansliga-patienter-kan-slippa-luftvagsinfektion-med-hjalp-av-d-vitaminApril 1, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.