Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Köp över 99 kr

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Du väljer frakt - Vi har alla alternativ

Vitamin C: Kan minska risken för gikt | Artikel från Topformula

Vitamin C: Kan minska risken för gikt

Vitamin C: Kan minska risken för gikt

Vitamin C är en av de mest välkända vitaminerna och den de flesta av oss känner till. Det är en vattenlöslig vitamin som främst finns i grönsaker och frukter. Den är även värmekänslig, så kokta grönsaker har ett något mindre innehåll av vitamin C jämfört med råa. Vitamin C har en mängd olika hälsofördelar men bidrar bland annat till immunsystemets och nervsystemets normala funktion.  

Förutom för immunsystemet, har vitamin C visat sig kunna minska risken för gikt.
Gikt är en inflammatorisk ledsjukdom, den är väldigt smärtsam och kommer snabbt i form av attacker. Den vanligaste leden att inflammeras är stortåns, men även andra leder kan drabbas. Orsaken till gikt är att små kristaller av urinsyra har bildats i leden. Dessa är som nålar och skapar smärta och inflammation. Faktorer som ökar risken för gikt är genetik, övervikt, stillasittande och en kost rik på alkohol och protein.
I en studie från 2008 med 1387 män med ett bmi under 30 fann man att de med det största intaget av vitamin C hade lägre nivåer av urinsyra i blodet än de med det lägsta intaget. I en annan studie med 46,994 hälsosamma män som deltog under 20 års tid fann man liknande resultat. De deltagare som intog mer vitamin C hade en mindre mängd urinsyra, och därmed en lägre risk för gikt.

Det behövs mer studier på sambandet mellan vitamin C och gikt. Vad vi dock vet är att vitaminen har en mängd hälsofördelar och det är därav en god ide att säkerställa sitt intag av frukt och grönsaker, oavsett dess samband med gikt.
Om du vill inta lite extra vitamin C finns det även som kosttillskott. Vår Vitamin C kan du hitta här 

 

 

Referens:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18464304/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19273781/November 30, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.