Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Köp över 99 kr

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Du väljer frakt - Vi har alla alternativ

Tips: Kosttillskott mot akne & fin hy | Artikel från Topformula

Tips: Kosttillskott för din hud

Tips: Kosttillskott för din hud

Det finns inget fel med att vilja ta hand om sin hud, det är trots allt det största organet vi har. Ett friskt “glow” är något vi alla passar i, oavsett kön och ålder. 
Så, hur gör vi då för att ta hand om vår hud? Vi börjar inifrån och med vår livsstil. För en frisk hud bör vi:

  • Inte röka. Rökning har en direkt påverkan på vår hud. Detta tros bero på att rökningen påverkar syretillförseln som kan leda till att huden åldras snabbare. 
  • Inte dricka. Alkohol har även det en negativ påverkan, givetvis är något glas i veckan ingen fara men kontinuerligt drickande i större mängder påverkar huden. 
  • Dricka vatten. Huden behöver vätska inifrån, att dricka cirka 2 liter per dag är ett enkelt sätt att hjälpa huden hålla sig återfuktad.
  • Sova ordentligt. Om du har gått en tid utan ordentlig sömn har du säkert märkt att ringarna under ögonen växer. Sömn och vila behövs för en fräsch hy.
  • Äta rikligt med grönsaker, frukt och baljväxter. En hälsosam diet rik på färgglada grönsaker ger dig en mängd vitaminer och mineraler viktiga för din hudhälsa. 
  • Skydda huden från solen. Stora mängder solljus är tyvärr en av de vanligaste faktorerna till att huden åldras i förtid. Det är inget fel i att vara ute, tvärtom, men sola varsamt och glöm inte att använd solkräm. 
  • Stressa mindre. Det är jättesvårt och känns något löjligt att ens skriva men sanningen är att stress inte är nyttig för någon del av kroppen, huden inräknad. 

Låt oss nu kolla på ett axplock av kosttillskott som kan vara relevanta för dig som vill ta hand om din hud lite extra. 

Kollagen - För fukt och elasticitet

Kollagen är ett ämne som fått stor popularitet i USA och som har dykt upp allt mer på den svenska marknaden. Det är ett protein vi och en hel del djur har i våra muskler, leder och hud. Kollagen bildar fiberstrukturer som ger stadga och är motståndståndskraftiga mot slitage. Mängden kollagen i vår hud sjunker även med åldern. Så, kan kollagen ge en mer fast hud? I en studie från 2019 fann man att orala kollagentillskott ökade hudens elasticitet, kollagentäthet samt fuktnivå. Detta är goda nyheter för den som är intresserad i att ta sin hudvård till nästa nivå. 
Kollagen som kosttillskott kan komma från bovint, kyckling eller fisk. 

Vitamin C - För en hälsosam hud

Vitamin C är bra för väldigt mycket, en av de många funktioner vitaminen har är att den bidrar till att bibehålla en normal hud. Att vitamin C är bra för huden beror på att den finns i det yttersta samt det innersta lagret av huden. Vitamin C bidrar även till normal kollagenbildning.
God hudhälsa är positivt förknippad med frukt och grönsaksintag. I de studier som har kollat på detta kan man inte dra slutsatsen att det endast är vitamin C som ger denna effekt, men, vitamin C är en av de vanligaste vitaminerna i vegetabiliska livsmedel.  Överlag har människor som äter mycket grönsaker och frukt höga nivåer av vitamin C.
Vitamin C finns som kosttillskott i alla former, från pulver till brus. 

Zink - Mot akne

Zink är inte det ämnet de flesta av oss förknippar så tydligt med vår hud, men zink är viktigt för att bibehålla normal hud. Zink är antiinflammatoriskt och motverkar virus och bakterier, exempelvis används det av många som en tillfällig kur vid en förkylning för att förkorta och förmildra. Inom hudhälsa har zink visat sig vara extra effektiv mot akne. Zink kan både lindra rödheten som kan uppstå vid akne men tros även kunna lindra aknen i sig. I en studie från 2012 kom man fram till att zink var bra mot inflammatorisk och bakteriell akne. 
Innan du testar att behandla din akne med zink är det bra att prata med din dermatolog eller läkare så dem kan avgöra om det är rätt väg att gå. 

 

När det gäller att ta hand om sin hud är det viktigaste att se över sin livsstil enligt de tips vi nämnde i början. Följer du dem, åtminstone hyfsat, kan du med kosttillskott och hudvårdsprodukter ge din hud en bra chans till att hålla sig fräsch så länge som möjligt. En “glowing” hud ser vi alla bra ut i. 
Ta hand om dig, inifrån och ut.  

 

Referens:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3366450/Augusti 11, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.