Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Köp över 99 kr

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Du väljer frakt - Vi har alla alternativ

Tips för dig som är vegan | Artikel från Topformula

Tips för dig som är vegan

Tips för dig som är vegan

Du som har en vegansk livsstil och kost har gjort ett val med en mängd etiska fördelar, bra gjort! Som du säkert redan vet är det dock extra viktigt för dig att äta en varierad kost. Bönor, svamp, grönsaker av alla dess former och falafel är alla exempel på goda veganska livsmedel. Det finns dock en grej som kan vara värt att ha i åtanke, vissa mikronäringsämnen (vitaminer och mineraler) är betydligt svårare att få i sig via en vegansk kost. Det kan bero på att man behöver äta väldigt stora mängder av den vegetabiliska källan eller att ämnet från en vegetabilisk källa inte tas upp lika bra av kroppen och mycket mera. Tur nog finns kosttillskott som är veganska och perfekta för dig. 

Här är några exempel på mikronäringsämnen som är extra viktiga för dig, var de finns naturligt och vad de behövs för.
Med det sagt, om du är fast bestämd att äta veganskt utan kosttillskott så är det helt upp till dig. Det viktigaste är att du inte har brist av några av dessa ämnen då de trots allt är livsnödvändiga. Så det kan vara värt att regelbundet testa dig för att säkerställa att du får i dig allt din kropp behöver. Ta hand om dig.

Vitamin B12

Detta är nog den vitamin de flesta av oss känner till kan vara svår att få sig utan animaliska livsmedel. I produkter som fisk, kött och skaldjur finns det naturligt medans det i många vegetabiliska källor är inaktivt, alltså kan inte kroppen tillgodogöra sig med hjälp av den. Det finns en liten mängd i en del fermenterade produkter (alltså sådana som är exempelvis jästa) samt i en del produkter som medvetet har berikats med vitamin B12, exempelvis vissa havre- och sojadrycker. Den bästa källan är dock ett kosttillskott.

Varför behöver vi då vitamin B12? Jo, vitamin B12 behövs bland annat för nervsystemets normala funktion, bildandet av nya blodkroppar och för cellernas ämnesomsättning. Brist på vitamin B12 kan ge neurologiska symptom och blodbrist (perniciös anemi). Några av de grupper som har störst risk att drabbas av brist är äldre, då kroppen får svårare att ta upp vitamin B12 med årens gång, och veganer. 
På grund av detta rekommenderas veganer att säkerställa sitt intag med ett kosttillskott. Tur nog finns det en uppsjö av veganska vitamin B12 kosttillskott, så du kan vara säker på att få i dig vad du behöver. 

Vitamin D

Vitamin D är vitaminen som är svårt för de flesta, speciellt oss som lever i områden ofta solfattiga, att få i sig tillräckligt av. Tur nog kan vi under sommaren få i oss vitamin D bara genom att slappna av i solstolen. Men, under resten av året är det inte lika lätt. I vår kost finns vitamin D främst i animaliska produkter som fisk och mejeriprodukter berikade med vitamin D. Det finns två olika sorters vitamin D, D3 och D2. D3 är den vi bildar i solen och som finns i animaliska livsmedel. D2 finns i vegetabiliska livsmedel som svamp, exempelvis kantareller och stensopp, denna är har något lägre bioaktivitet (effektivitet) jämfört med D3 men kan fungera om man äter livsmedel rika på den väldigt regelbundet. 

Vitamin D behövs för ett starkt skelett och tänder samt för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium. Brist på vitamin D kan hos barn leda till ett missformat och mjukt skelett, hos vuxna kan det leda till benuppmjukning (osteomalaci). Ny forskning visar även på att låga nivåer av vitamin D kan ha samband med andra sjukdomar. Några exempel på vilka som har störst risk att drabbas är äldre, fiskallergiker, människor som bär täckande kläder och veganer.
Sanningen är att även vitamin D är lättare att få i sig via kosttillskott, speciellt om du inte har möjlighet att året runt äta svamp och spendera tid i solen. 

Järn

En annat vanligt mikronäringsämne att ha brist på är järn. Detta beror på att järn är ett av de svåraste ämnena för kroppen att ta upp. I vår mat finns det två sorters järn, hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn består av hälften av järnet i animaliska livsmedel som ägg, blodpudding och kött. Hemjärnet är det av järnen kroppen lättast kan ta upp och tillgodogöra. Icke-hemjärnet är det enda järnet som finns i vegetabiliska källor. Det är inte alls lika lätt för kroppen att ta upp och är därav inte lika effektivt som hemjärnet. Det finns ämnen som förbättrar upptaget av järn, exempelvis kött och vitamin C, och det finns ämnen som försämrar upptaget, exempelvis fytinsyra som finns i bland annat spannmål.

Järn behövs i hemoglobinet som transportera syre i blodet och även i myoglobinet som transportera syre till musklerna. Ämnet ingår även i exempelvis en del enzymer. Brist på järn kan uppkomma om järnet vi får i oss via kosten inte ersätter det vi förlorar vid exempelvis blodförluster. Töms vårt förråd av järn kan vi drabbas av järnbristanemi, alltså blodbrist. De som har störst risk att drabbas är kvinnor med rikliga menstruationsblödningar, gravida och de som inte får i sig tillräckligt med järn via sin kost.  
Ett kosttillskott med järn kan vara en god ide för dig som inte får i dig tillräckligt mycket via din mat. Juni 15, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.