Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Köp över 99 kr

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Du väljer frakt - Vi har alla alternativ

Q10 selen: En kombo mot hjärtsjukdomar | Topformula

Q10 och selen: En kombo mot hjärtsjukdomar

Q10 och selen: En kombo mot hjärtsjukdomar

Q10 är ett vitaminliknande ämne du framförallt kan hitta i dina mitokondrier. Mitokondrierna påverkar cellandningen och Q10 bidrar därav till energiomsättningen i kroppen. Kort sagt är Q10 en viktigt komponent i våra kroppars “kraftverk” (mitokondrierna) och finns överallt men allra mest i de organ i kroppen som förbrukar mycket energi, exempelvis hjärtat. Ett problem våra kroppar har är att mängden Q10 sjunker med åren vilket påverkar våra “kraftverks” förmåga.
Selen är ett icke-metalliskt grundämne som ingår i enzymer som skyddar cellerna mot oxidation samt deltar i immunologiska försvarsmekanismer. Selen brukade finnas i stora mängder i vår mat men på grund av en allt mer näringsfattig jord har mängderna minskat. Allvarlig selenbrist kan påverka hjärtat, samtidigt är det viktigt att veta att för mycket selen faktiskt även det är farligt.   

Selen och Q10 tros vara en bra kombination för hjärthälsan. I en svensk studie lät man 443 stycken 70 till 88 åriga män och kvinnor antingen få placebo eller ett tillskott med selen och Q10 utöver sin vanliga hjärtmedicin. I cirka fem år följdes deltagarna och när studien avslutades fann man att de deltagare som fått Q10 och selen hade en minskad risk för att dö av hjärtsjukdom på hela 54%. Deltagarna hade även förbättrad hjärtfunktion och därmed bättre livskvalite. Extra exceptionellt är det att efter att studien avslutats så höll man koll på deltagarna via journalforskning och kunde då se att flera år efter deltagarna fått selen och Q10 hade de fortfarande minskad risk för att dö i hjärtsjukdomar. Detta tros vara tack vare att de som fått tillskottet hade mindre förändringar i hjärtat så som åderförkalkning.  

Att risken för att dö av hjärtsjukdom minskade med 54% är utan tvekan häpnadsväckande men det behövs fortfarande mer studier och forskning på Q10 och selen. Det är oavsett spännande att se vad vi själva kan göra för att förbättra vår hälsa och förhoppningvis kan vi minska antalet som dör i hjärt- och kärlsjukdomar. 

 

Referens:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22626835Mars 6, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.