Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Köp över 99 kr

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Du väljer frakt - Vi har alla alternativ

MSM: För ett smärtfriare liv | Artikel från Topformula

MSM: För ett smärtfriare liv

MSM: För ett smärtfriare liv

MSM står för metylsulfonylmetan, en källa till organiskt svavel. Svavel finns alltså inte bara på tändstickor utan även i våra kroppar, exempelvis i vårt brosk, ligament och i våra naglar. MSM har fått sig ett rykte av att vara en “skönhetsmineral” när sanningen är att den har minst lika bra effekter på insidan som utsidan. 

Minskar smärta och förbättrar funktion

I en pilotstudie från USA undersökte man huruvida MSM bland annat kunde minska smärtan i knäna hos personer med artros. Deltagarna bestod av 50 män och kvinnor i åldrarna 40-76 år med osteoartrit i knäna. Dessa delades upp i två grupper där den ena fick 3 gram MSM två gånger per dag (6 gram totalt) och den andra gruppen placebo under 12 veckor. Resultatet fann att patienterna som fått MSM hade mindre smärta och bättre funktion i knäna (detta mättas med hjälp av *WOMAC formulär innan och efter studien). I stelhet fann man ingen skillnad mellan de två grupperna men MSM gruppen fick även en förbättrad förmåga att utföra dagliga aktiviteter. En annan studie med 100 deltagare med smärta i knä och/eller höft på grund av osteoartrit fann liknande resultat. MSM gruppen som fick 6 gram MSM per dag i 26 veckor rapporterade förbättringar i alla underskalor i *WOMAC samt en allmän förbättrad förmåga att utföra dagliga aktiviteter. Riktigt spännande resultat för alla som vill ta hand om sina leder, senor och brosk.  

I studierna om artros och MSM är doserna väldigt höga vilket vi inte kan rekommendera. Visserligen är chansen att överdosera väldigt liten, för att få i dig för mycket med en kroppsvikt på 50 kilo hade du behövt få i dig ett kilo svavel. Men följ anvisningarna på produkter och känn efter vad som fungerar för din kropp. Trappa upp mängden försiktigt för att inte reta upp magen.

Fler studier behövs för att verkligen kunna säkerställa effekt på leder och brosk men de studier som finns visar på ett positivt resultat.

WOMAC

*WOMAC är ett standardiserat frågeformulär framtaget för att utvärdera patienter med artros i knä och/eller höft. Smärta, stelhet och funktion mäts i WOMAC på olika skalor där ett bättre resultat är en lägre siffra. 
Referens:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1063458405002852
http://ikee.lib.auth.gr/record/280835/files/pagonis%20et%20al..pdf
https://www.artros.org/artrosbehandling/msm-pulver-vid-artros/Mars 18, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.