Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Gäller alla ordrar

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Beställ innan 14 - Skickas samma vardag

Kurkumin: Den antiinflammatoriska roten

Kurkumin: Den antiinflammatoriska roten

Kurkumin kommer från gurkmeja, en ingefärsväxt känd för sin kraftiga smak. Denna växt är vanlig i det indiska köket. Gurkmeja har en lång tradition av användning som ett naturläkemedel och ska enligt denna vara bra för matsmältning och rörlighet. Den används även som “utfyllnad” istället för den mycket dyrare saffran då den ger samma starka gula färg. Vad vi i nutid vet är att gurkmeja har ett väldigt spännande ämne i sig, kurkumin. Kurkumin utgör en  liten del av gurkmejans innehåll men är det som ger gurkmeja sin karakteristiska gula färg. Vad som har visat sig så spännande med gurkmeja är att det verkar ha en antiinflammatorisk effekt. Vi vill inte ha inflammation i kroppen då detta har kopplingar till en mängd olika sjukdomar, exempelvis crohns, MS och reumatiska sjukdomar. 
Kurkumins effekt på inflammation har studerats i ett flertal studier, både *in vitro, djurstudier och studier på människor. Vad man har kommit fram till är att det är säkert att använda för människor samt att det har visat sig ha en del antiinflammatorisk effekt. Det har även visat sig att kroppen tyvärr inte absorberar upp kurkumin så bra men att absorptionen blir bättre av att man tillsätter svartpeppar. Svartpeppar reagerar med kurkuminet och gör det lättare för kroppen att ta upp det.
Kurkumin verkar vara speciellt nyttigt för människor med bakomliggande sjukdomar men även allmänt bra för friska individer.

Mer forskning behövs för att vi verkligen ska kunna fastställa kurkumin och gurkmejans effekt, men framtiden ser lovande ut. På Linköpings universitet gjorde man 2012 en studie på bananflugor (Drosophila melanogaster) med alzheimers. En del av flugorna fick kurkumin och en del fick ingen behandling alls. Flugorna som fick kurkumin levde 75% längre och behöll sin rörelseförmåga längre än flugorna med alzheimers som inte fick kurkumin.
Om du vill testa kurkumin som kosttillskott rekommenderar vi dig att se till att det även innehåller svartpeppar för att kroppen faktiskt ska kunna ta upp det.   

*in vitro (i glas) studier utförs i labb på exempelvis celler. 

 

 

Referens:
https://www.1177.se/Ostergotland/sjukdomar--besvar/infektioner/infektion-och-inflammation/
https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/107555303321223035
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
https://www.forskning.se/2012/02/14/gurkmeja-medicin-effektiv-pa-alzheimerflugor/Mars 23, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.