Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Köp över 99 kr

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Du väljer frakt - Vi har alla alternativ

Kollagen: Fin hud och mer muskler | Artikel från Topformula

Kollagen: Fin hud och mer muskler

Kollagen: Fin hud och mer muskler

Kollagen har börjat dyka upp i allt fler sammanhang som ett mirakelmedel mot ömma leder och rynkor. Är det dock bara en trend eller finns det någon sanning i att det kan vara bra för oss? Låt oss se efter.
Kollagen har inte det mest smickrande ursprunget, rent krasst är det nermalda delar utav fisk, gris eller nöt. Det låter inte speciellt gott men dess positiva egenskaper kan alltså vara värda detta, sen hjälper det självklart att det även finns i kapselform. Kollagen kallas ofta för klistret som håller ihop kroppen. Det innehåller aminosyrorna prolin och glycin som är bra för leder och senor. Kollagen finns även naturligt i våra kroppar. Hudens torra vikt består till 75% av det även om mängden minskar med åldern.

Mer elastisk hud och 12% färre synliga linjer

I en tysk studie från 2014 fick 69 kvinnor i åldrarna 35 till 55 antingen 2.5 gram kollagen, 5 gram kollagen eller placebo dagligen i åtta veckor. Kvinnorna som fick kollagen hade en märkbar skillnad i hudens elasticitet jämfört med de som fick placebo. I en annan studie från USA fick 26 kvinnor ett tillskott på 1 gram av kycklingbaserad kollagen under 12 veckor. Efter denna period kunde forskarna se att kvinnorna hade 76% mindre torrhet, 12% färre synliga linjer, 6% mer kollagen och allmänt bättre blodflöde i huden. Minst sagt spännande resultat. 

Ökad muskeltillväxt

Förutom kollagenets effekt på huden verkar det även vara bra för insidan av kroppen. I en annan tysk studie av 53 män med sarcopenia, muskelförlust på grund av ålder, fann man att kollagen även har en effekt på musklerna. Alla männen fick styrketräna tre gånger i veckan, de män som även fick 15 gram kollagen per dag hade bättre resultat än de män som bara styrketränade. Männen som fick kollagen hade en ökad muskeltillväxt och ökad fettförlust jämfört med de andra. 

Dessa studier är alla små och det är fortfarande väldigt debatterat huruvida kollagen faktiskt funkar eller inte, men forskningen ser lovande ut. 


 

Referens:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26353786
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22956862
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23949208Mars 13, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.