Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj
Granatäpple: Antiinflammatorisk superfood

Granatäpple: Antiinflammatorisk superfood

För att få njuta av granatäpple får man jobba lite (om man inte köper fryst) men den mödan kan vara värt besväret. Granatäpple är nämligen väldigt nyttigt. Frukten är rik på vitaminer, fibrer och spännande ämnen som exempelvis ellaginsyra.

Kan hjälpa mot prostatacancer

Prostatacancer är tyvärr en vanlig sjukdom som påverkar många män världen över. Ett värde man kollar för att mäta risken för prostatacancer är PSA. PSA står för prostataspecifikt antigen, ett protein som finns i prostatan men även i blodet. Genom ett blodprov kan man mäta mängden PSA där ett förhöjt värde kan indikera risk eller möjlighet för cancer (med det sagt är PSA prov debatterade då det kan visa positivt hos exempelvis en ung person som inte kommer få problem, därför rekommenderas det främst till män i ålder 50-75). Vad har då PSA med granatäpple att göra? Jo en kraftig ökning under en kort period av PSA värdet ökar risken för att avlida i prostatacancer. Därför lät man i en studie män med redan förhöjda PSA värden dricka 257 ml granatäppeljuice varje dag. Männen hade antingen opererats eller behandlats med strålning för sin prostata. Resultatet blev att tiden det tog för PSA värdet att dubbleras gick från 15 månader till 54 månader, en väldigt viktigt skillnad som minskar risken att avlida. 

Antiinflammatorisk effekt

Kronisk inflammation i kroppen har samband med en mängd olika sjukdomar, exempelvis alzheimers, hjärt- och kärlsjukdomar. Därav är det av yttersta vikt att försöka hålla ner nivån av inflammation i kroppen och framförallt undvika att den blir kronisk. För att lyckas med detta behöver vi se över vår sömn, stress, träning och kost. Att se till att få i sig livsmedel som verkar anti-inflammatoriska är en viktigt del i detta.
Granatäpple har i en del studier visat sig kunna ha en inflammationshämmande effekt. I en sådan studie fick deltagarna, som alla hade diabetes typ 2, dricka 250 ml granatäppeljuice eller en placebo dryck varje dag i tolv veckor. För att mäta effekten kollade man på CRP värdet i blodet (CRP står för C-reaktivt protein och detta höjs vid inflammation eller infektion i kroppen). Forskarna fann att efter tolv veckor av granatäppeljuice dagligen hade CRP värdet sjunkit med 30% hos deltagarna. 

Låter granatäpple som något intressant för dig så är det bara att köra på. Det finns som kosttillskott, juicer, fryst och färskt. Bara att välja vad som passar dig bäst. Referens:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16818701
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24949028Maj 6, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.