Till toppen
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för anonym statistik. - Läs mer - Dölj

Fri frakt - Köp över 99 kr

011 - 12 12 97- 9-13 alla vardagar

Du väljer frakt - Vi har alla alternativ

Boosta immunförsvaret med Zink vitamin C | Topformula

Boosta immunförsvaret med zink och vitamin C

Boosta immunförsvaret med zink och vitamin C

I sjukdomstider kan det vara bra att ge kroppen lite extra stöd och kärlek. De kosttillskott vi vill rekommendera för detta är vitamin C och zink. Förutom att båda är livsnödvändiga för våra kroppar har de visat sig ha en god effekt för att förhindra och förkorta infektioner.
Grundläggande och övergripande information om zink kan du läsa här och om vitamin C här.

Vitamin C minskar symptom 

Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen men kan även se till att du förkortar förkylningar. I en studie där 463 studenter deltog fick den ena gruppen höga doser av vitamin C så fort de visade symtom och tecken på att börja bli sjuka. Kontrollgruppen fick vanliga värktabletter. Vitamin C gruppen hade en minskning av förkylningssymptom på hela 85% jämfört med kontrollgruppen som fick den mer traditionella behandlingen. I en annan studie från 2017 av doktor Marik från USA, undersökte man vitamin C och dess effekt på sepsis. Sepsis, blodförgiftning, är den vanligaste orsaken till dödsfall vid en influensa. Patienterna fick intravenöst vitamin C, tiamin och hydrokortison (på engelska kallas denna behandling HAT: Hydrokortison, askorbinsyra, tiamin). Resultatet var att risken att avlida på grund av sepsis minskade från 40% till 8,5% i studien. 
I Kina experimenterar man nu med höga doser av vitamin C med förhoppning att det kan hjälpa mot corona, vad resultatet blir återstå att se. 

Zink förkortar och förhindrar

Det finns starka korrelationer mellan brist på zink och infektionssjukdomar som lunginflammation, malaria och mässling. Det är därav inte konstigt att forskare har intresserat sig för zink och dess påverkan på vårt immunförsvar.
Även vid mindre farliga infektioner har zink visat sig kunna påverka infektionsförloppet. I en sammanfattande studie från Chicago där forskarna kollade på resultatet av flera olika studier fann man två intressanta resultat. Ett, i de studier där deltagarna antingen fick placebo eller zink under en förkylning kunde man se att de som fick zink hade förkylningssymptom under kortare tid än de som fick placebo. Det andra intressanta resultatet där man såg till studier som utförts på barn var att de barn som fick zinktillskott hade färre förkylningar per säsong än de som fick placebo. 

Det är minst sagt fantastiska resultat av vitamin C och zink men det behöver självklart bekräftas av mer studier.
En varierad hälsosam kost, mycket sömn och en god handhygien är grundpelarna för att undvika sjukdom. Vill du ge kroppen extra stöd kan kosttillskott som exempelvis vitamin C vara intressant.  

 

 

Referens:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10543583
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012369216625643
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28629136
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3273967/Mars 11, 2020
Senaste artiklarna
Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.